Imate žicu za učenje?

Zašto je product manager važan za razvoj proizvoda?

Digitalni prikaz ikona

Sve traženije zanimanje product managera postalo je neizostavno u tvrtkama koje se bave razvojem digitalnih proizvoda.

No, još uvijek se radi o donekle novoj poziciji na tržištu rada pa je uloga product managera nekima možda nepoznanica.

Pogotovo zato što njihova uloga obuhvaća široku paleta poslova, znanja i vještina.

Vođenje dobro uhodanog tima, strateško razmišljanje i inovativno rješavanje problema, sve su to izazovi s kojima se susreće svaki product manager.

Što točno rade product manageri i zašto su nužni za uspješan razvoj proizvoda?Što radi product manager?

Product manageri vode multidisciplinarne timove u svim fazama razvoja nekog digitalnog proizvoda.

Tvrtke koje se bave razvojem softvera sve više ulažu u stručnjake koji će pratiti cjelokupan razvoj proizvoda od početne ideje do lansiranja proizvoda na tržište.

Osim dobrog poznavanja samog proizvoda i njegovih tehničkih mogućnosti, product management podrazumijeva i dobro poznavanje tržišta na koje se taj proizvod plasira.

No, bez zadovoljstva krajnjeg korisnika, niti jedan proizvod neće donijeti željeni uspjeh. Tako je za product management ključno poznavanje korisnika i pružanje dobrog korisničkog iskustva.

Kako postati dobar product manager?

Za nova zanimanja poput ovog ne postoji formalno obrazovanje pa product manageri svoje vještine, osim iskustvom, stječu kroz razne specijalizirane edukacije.

S obzirom na širok spektar uloga i odgovornosti koje pokriva product manager, edukacija koju odabere treba sadržavati isto toliki širok raspon znanja i vještina.

Ključna znanja i vještine za product managere

Vještine koje će vam pomoći da postanete dobar product manager uključuju meke i tvrde vještine, analitičke vještine, tehnička znanja i komunikacijske vještine.

Uspješni product manageri usavršili su fleksibilnost i prilagodljivost nenadanim problemima, a u učinkovitom rješavanju problema pomaže im kreativnost, odvažnost i inovativan pristup.

Ovdje ćemo navesti neke od vještina koje će svakom product manageru pomoći u zahtjevnom procesu razvoja proizvoda:

Inovacija i kreativnost

Posao product managera podrazumijeva inovativan pristup i kreativnost, a product manager uvijek propitkuje postoji li bolje rješenje. Zato je važno odabrati onu edukaciju u kojoj ćete imati priliku nadograditi svoje vještine i postati još kreativniji.

Design Thinking metoda

Design thinking metoda poznata je i često korištena metodologija za inovativan i kreativan pristup rješavanju problema i kreiranju učinkovitih rješenja. Design thinking proces pomaže product managerima da osmisle smjer razvoja svojih proizvoda i kako će oni u konačnici biti korišteni.

Marketinške strategije

Product manageri prate cjelokupan razvoj proizvoda od početne ideje pa sve do plasmana na tržište. Kako bi osigurali uspješnu poziciju svog proizvoda na tržištu, dobri product manageri trebaju redovito pratiti konkurentne proizvode i trendove na tržištu. Kod odabira edukacije o product managementu potražite one u kojima ćete se upoznati s marketinškim strategijama i naučiti kako držati korak s konkurencijom.

Strateško i kritičko razmišljanje

Ako ste novi u ulozi product managera, pokušajte naučiti što više o strateškom i kritičkom razmišljanju te kako rizici utječu na strategiju. Imajte na umu da product manager uvijek treba misliti jedan korak unaprijed. Kada se dogode neočekivane promjene i nepredvidljive situacije, do izražaja dolaze vještine poput fleksibilnosti i prilagodljivosti novim situacijama.

Vođenje uspješnog tima

Product manageri rade na razvoju proizvoda s multidisciplinarnim timovima i stručnjacima iz različitih područja. U tom procesu proizvod prolazi kroz više faza razvoja, iteracija i testiranja. Product manager treba vješto koordinirati članove svog tima kako bi zajedno isporučili proizvod kojim će korisnici biti zadovoljni. Svaki product manager treba naučiti kako okupiti i voditi tim koji uspješno surađuje.

Online edukacija za product managere

Tvrtka Cognita, specijalizirana za e-učenje, u suradnji sa svojim partnerom Skillsoftom, globalnim liderom u ponudi online tečajeva, donose vam online edukaciju Product Management Journey .

Polaznici edukacije na raspolaganju imaju seriju raznovrsnih online tečajeva o product managementu.

Ovakav pristup omogućava vam detaljan uvid u temu product managementa i pokriva nekoliko zanimljivih područja. Tako ćete u ovom online programu učenja:

  • dobiti uvid u osnove product managementa
  • naučiti kako uspješno rješavati zadatke inovativnim i kreativnim pristupom
  • saznati kako vam Design Thinking metoda može pomoći u rješavanju problema
  • upoznat ćete se s najvažnijim marketinškim strategijama
  • otkriti kako učinkovito odgovoriti na rizike
  • naučiti kako uspješno voditi timove.

Online edukacija Product Management Journey nalazi se u sklopu Skillsoftove kolekcije Business Expert.

Promotivna ponuda online edukacije

Tvrtka Cognita pripremila je promotivni popust od 40% za e-učenje Product Management Journey.

Promotivni popust uključuje jednogodišnji pristup cijeloj Business Expert kolekciji online tečajeva.

Za više informacija o promociji i online edukacijskim programima obratite nam se na e-mail: info@cognita.hr.

Slični članci

Program je baziran na multimedijalnim, interaktivnim e-tečajevima za samostalno učenje na engleskom jeziku. Program sadrži jednu ili više serija tečajeva koji zajedno čine povezanu i zaokruženu cjelinu.

Program je namijenjen svima koji rade unutar ili sa timom za razvoj softvera. Sadržaj se fokusira na stjecanje šireg znanja o agilnom developmentu, različitim ulogama koje će vam možda trebati za podršku agilnom timu i nekim razvojnim alatima i procesima koje možete koristiti kako bi proces bio efikasan. Program se sastoji se od 3 x 4 sata online predavanja uživo, pristupa snimkama već održanih predavanja i popratnoj literaturi. Program je na engleskom jeziku i dio kolekcije Technology & Developer Expert, što znači da su polaznicima na raspolaganju i drugi programi i resursi iz te kolekcije uključujući i druge programe o razvoju softvera.

Ovaj se program zove Agile Project Management Bootcamp, a ne Priprema za stjecanje PMI-ACP certifikata, jer neki polaznici žele agile obuku, ali ne žele dobiti certifikat. Međutim, ovaj tečaj je usporediv s PMI-ACP i služi kao dobra priprema za ispit. Program je na engleskom jeziku i dio kolekcije Technology & Developer Expert, što znači da su polaznicima na raspolaganju i drugi programi i resursi iz te kolekcije uključujući i druge Python programi.

Komentari

Koraci do učenja

1Prijavi se

Prijavite se, a ako nemate korisničko ime, registrirajte se.

2Pronađi i upiši program

Pronađite edukacijske programe u Katalogu i Certifikaciji, ili koristite polje za pretragu.

3Uči

Upisani programi dostupni su u meniju Korisnik, Moji tečajevi.

»Detaljne upute

Trebate pomoć?

Trenutno nema programa koji imaju objavljene termine.