Imate žicu za učenje?

Što radi voditelj projekata?

Timski rad

Što radi voditelj projekata?

U današnjem konkurentnom poslovnom okruženju, male i velike tvrtke sve više usvajaju moderne metodologije upravljanja i organizacije rada. Transformacija poslovanja predstavlja izazov za svaku tvrtku pa se tako javlja i sve veća potražnja za stručnjacima na području upravljanja projektima.

Koja je uloga voditelja projekata?

Voditeljima projekata nazivamo stručnjake koji su zaduženi za upravljanje i praćenje napretka projekta, ostvarivanje rezultata i koordinaciju članova projektnog tima.
U ovoj ulozi možete se naći i bez ikakvog prethodnog iskustva ako ste naprimjer pokrenuli svoj posao. Sada je vaša zadaća organizirati i uspješno voditi poslovanje, ali i pojedinačne projekte.

U ulozi voditelja projekata neki stručnjaci rade dugi niz godina u manjim tvrtkama ili velikim korporacijama. No uz stečeno iskustvo, i dalje je nužno dodatno se usavršavati i educirati, prateći trendove i standarde novih metodologija upravljana projektima.

Što je ipak zajedničko svim voditeljima projekata bez obzira u kojem području su gradili svoj profesionalni put?

Što radi voditelj projekata i koja su njegova zaduženja?

Kao što smo opisali na samom početku, voditelj projekata je zadužen za uspješno provođenje nekog projekta. Pritom treba vješto koordinirati mnogobrojne aktivnosti i zaduženja. U nastavku poglavlja opisat ćemo neke od izazova s kojima će se suočiti svaki voditelj projekata bez obzira na trajanje i vrijednost samog projekta.

Planiranje projekta

Kako bi se nepredviđene situacije izbjegle, ili barem svele na minimum, sve projektne aktivnosti važno je isplanirati unaprijed. Za uspješan ishod projekta ključno je definirati pojedine faze i promisliti kako ih provesti. Uspješne projekte čine uspješni timovi pa je prilikom planiranja potrebno predvidjeti u kojoj ulozi će sudjelovati koji stručnjak. Definiranje realnih rokova i izračun budžeta cjelokupnog projekta još je jedan izazov s kojim se susreće voditelj projekata već u ovoj najranijoj fazi.

Upravljanje projektom i koordinacija projektnih aktivnosti

Zadaća voditelja projekata je savjesno i redovito pratiti i koordinirati kvalitetnu provedbu svih projektnih aktivnosti u skladu s planiranim rokovima i predviđenim troškovima.

Izvještavanje

Redovita i kvalitetna komunikacija s partnerima i klijentima ključna je za učinkovitu provedbu projekta pa će tako voditelj projekata redovito izvještavati o postignutim rezultatima.

Koordinacija stručnjaka u timu

Za uspješnu provedbu projekta važno je definirati jasne ciljeve i uloge svih članova projektnog tima. Što je upravljanje projektnim timom učinkovitije, to će komunikacija biti otvorenija, a rješavanje problema jednostavnije.

Osnovne vještine koje treba imati voditelj projekata

Osim znanja o metodologiji upravljanja projektima, stručnjak za upravljanje projektom morat će usavršiti i ove osnovne vještine nužne za uspješnu realizaciju svakog projekta:

  • Komunikacijske vještine su jedna od najvažnijih vještina koju treba usavršiti svaki voditelj projekata. Učinkovito slušanje suradnika, jasno prezentiranje ideja, sažeta pisana poslovna komunikacija—ove i još mnoge druge komunikacijske vještine pokazat će se od velike važnosti u ključnim trenucima.
  • Za efikasno upravljanje vremenom potrebno je ispuniti jedan preduvjet, a to je dobro planiranje. Uspješno upravljanje vremenom je vještina koja se uči i pomaže u planiranju i kontroliranju obveza i ciljeva.
  • Organizacijske vještine su nužne za učinkovito korištenje vremena i resursa i omogućuju obavljanje zadataka bez stresnih situacija. Osnove organizacijskih vještina uče nas kako odrediti zadatke koje treba izvršiti, stručnjake koji će ih izvršiti i najbolji način kako ih izvršiti.
  • Razvijanje vještine rješavanja problema pomaže nam u usmjeravanju na određene probleme i pronalaženje mogućih rješenja.
  • Vještine poslovnog vođenja i motiviranja, poznate i kao leadership skills, usmjerene su na vođenje ljudi k ostvarenju ciljeva. Osim sposobnosti za vođenje projekata, ovaj set vještina podrazumijeva i poticanje inicijative i inovativnosti kod suradnika, vođenje tima prema zajedničkom cilju i osnaživanje pojedinih članova tima.

Online edukacija i certifikacija za voditelje projekata

Osim iskustva i posjedovanja potrebnih vještina, na tržištu rada važno je istaknuti se i stjecanjem novih znanja o najnovijim metodologijama upravljanja projektima.

U tome vam mogu najbolje pomoći specijalizirani edukacijski programi i međunarodno priznati certifikati.

Tvrtka Cognita i njihov partner Skillsoft u svojoj ponudi imaju online programe koji pomažu osobama zaduženim za vođenje projekata da steknu nova znanja u skladu sa svjetski priznatim standardom izvrsnosti i metodologijama upravljanja projektima (PMI-PMBOK).

Online edukacijski programi PMP i CAPM

Ovaj online program e-učenja namijenjen je svima koji se bave vođenjem projekata i pripremaju se za stjecanje PMP (Project Management Professional) i CAPM (Certified Associate in Project Management) certifikata.

Polaznici ovog edukacijskog programa detaljno će se upoznati i naučiti uspješno voditi projekte po PMI-PMBOK metodologiji.

E-učenje obuhvaća i pripremu za PMP ili CAPM certifikacijski ispit.

Polaznici pohađanjem ovog programa stječu potrebnu kvotu PDU bodova za izlazak na PMP certifikacijski ispit.

Polaznici će imati fantastičnu priliku učenja na modernoj i inovativnoj platformi Percipio gdje će specifična znanja i vještine stjecati kroz nekoliko različitih metoda učenja:

  • E-learning tečajevi s uključenim testovima za provjeru znanja
  • Testovi za pripremu certifikacijskih ispita
  • Multimedijalne prezentacije gradiva
  • Role-play multimedijalne interakcije

Pročitajte više u detaljnom opisu programa e-učenja:
PMP (Project Management Professional)
CAPM (Certified Associate in Project Management)

Promotivna ponuda za kraj godine

Tvrtka Cognita je za kraj godine pripremila promotivni popust od 15% za programe e-učenja PMP (Project Management Professional) i CAPM (Certified Associate in Project Management).

Za više informacija o promociji i online edukacijskim programima obratite nam se na mail: info@cognita.hr .

Pratite novosti iz svijeta e-učenja na portalu: edukacija.net .

Slični članci

Radionica je namijenjena svima koji se vođenjem projekata bave profesionalno i pokušavaju dostići razinu izvrsnosti Project Management Professional, Certified Associate in Project Management ili Agile Certified Practitioner certifikatom, kao i za kandidate koji već posjeduju certifikat, a radi njegovog zadržavanja moraju prikupiti dovoljan broj novih PDU bodova. Program obuhvaća 4 online predavanja i 33 e-tečaja ovjeren od strane PMI organizacije kao PMBOK® compliant koji donose 36 PDU / Contact hours.

Program je baziran na multimedijalnim, interaktivnim e-tečajevima za samostalno učenje na engleskom jeziku. Program sadrži jednu ili više serija tečajeva koji zajedno čine povezanu i zaokruženu cjelinu.

Prva ovogodišnja grupa Pripremne radionice za stjecanje PMP/CAPM certifikata ovaj je tjedan krenula s radom, a mi najavljujemo sljedeću grupu koja će s prvim predavanjem započeti 6. ožujka u 17:00.

Komentari

Koraci do učenja

1Prijavi se

Prijavite se, a ako nemate korisničko ime, registrirajte se.

2Pronađi i upiši program

Pronađite edukacijske programe u Katalogu i Certifikaciji, ili koristite polje za pretragu.

3Uči

Upisani programi dostupni su u meniju Korisnik, Moji tečajevi.

»Detaljne upute

Trebate pomoć?

Trenutno nema programa koji imaju objavljene termine.